Mod de punere în funcțiune și utilizare Concentrator de Oxigen OLV-10
(training susținut de coordonatorul dep. Laborator & Echipament Științific, Gino Roșca)
DOCUMENTE
Declarația de conformitate poate fi descărcată de:
Certificatul CE poate fi descărcat de:
ATENȚIE!
FOARTE IMPORTANT! – După fiecare sesiune de folosire a concentratoarelor de oxigen OLV-10, ele trebuie OPRITE și de la comutatorul principal (aflat în spatele carcasei), nu doar de la butonul frontal Standy!
- Este interzisa utilizarea aparatului acoperit, sau, cu gurile de ventilatie obturate (cele din spatele aparatului si cele de sub aparat – dintre roti). Zona din spatele aparatului trebuie sa fie libera (cel putin 30 cm) si nu este permis ca aparatul sa fie instalat langa o sursa de caldura; in acest context trebuie evitata si instalarea a 2 aparate spate in spate!
- Atentie – aerul evacuat de sub aparat poate fi foarte cald (ajunge in conditii normale la 450 Celsius).
Efectul folosirii incorecte: riscul de supraincalzire si deteriorare a compresorului si/sau imposibilitatea atingerii concentratiei de oxigen specificate pe aparat! - Este interzisa functionarea aparatului in timpul operatiunilor de nebulizare (dezinfectare prin producerea unei concentratii mari de vapori de apa sau lichide pulverizate).
Efect – posibilitatea de infundare a filtrului Hepa si /sau afectarea sitei Moleculare - Nu este permisa depasirea debitului maxim specificat de producator – 10 L/min. Acesta trebuie reglat in functie de indicatia debitmetrului mecanic cu bila al aparatului (cu limita de 10 L marcata cu un reper rosu). Indicatorul electronic de debit de pe ecran poate indica valoarea maxima “9.9 L/min” astfel incat daca acesta e folosit, ca unic reper de reglare de catre utilizator, nu veti fi atentionati asupra debitului real mai mare de 10 L/min.
Efect – Cresterea debitului la mai mult de 10 L/min poate duce , prin depasirea capacitatii de lucru specificate, la scaderea concentratiei de O2 produse, si eventual la activarea pe concentrator a alarmei specifice scaderii concentratiei sub limitele de 82%, respectiv la oprirea aparatului – la scaderea concentratiei sub 72%. - La utilizare frecventa/ continua si in medii cu mult praf, trebuie crescuta frecventa de curatare a filtrului de burete de la 1/ saptamana la 2 curatari/saptamana.
Daca filtrul de burete a fost spalat, USCATI-L inainte de re-instalarea in aparat!
Un filtru acoperit de praf sau umed – va face ca aspiratia sa fie deficitara, ceea ce poate duce la incalzirea aparatului si scaderea concentratie de O2. - Inlocuiti filtrul Hepa conform indicatiilor producatorului – la 3000 ore functionare; Notati pe noul filtru data si numarul de ore de functionare la care a fost instalat (adica numarul orelor indicate pe ecranul aparatului).
– Utilizarea in medii umede sau cu mult praf poate face necesara schimbarea la intervale mai scurte a filtrului Hepa
– un filtru Hepa infundat /colmatat – va face ca aspiratia sa fie deficitara si poate duce la incalzirea aparatului si scaderea concentratiei de O2